ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Аналітичний висновок у оперативно-розшуковій діяльності та кримінальному процесі

Сторінки: 8-18
Рік: 2023
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. У статті досліджено проблемні питання використання результатів аналітичної роботи оперативних підрозділів в оперативно-розшуковій діяльності та в кримінальному процесі.

Метою статті є обґрунтування наукових пропозицій використання аналітичного висновку, складеного оперативними працівниками, для отримання фактичних даних, які можуть бути використані для прийняття рішень в оперативно-розшуковій діяльності та в кримінальному процесі, а також обґрунтування відповідних рекомендацій щодо змін і доповнень до чинного законодавства.

Визначається, що результатом аналітичної роботи є висновок та рекомендації, які створюються в електронному або письмовому вигляді, з обов’язковим зазначенням використаних аналітичних інструментів, баз даних, ухвал слідчого судді, судді апеляційного суду, дозволів прокурора або слідчого, якщо досліджувана інформація отримана в результаті проведення оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій.

Пропонується внести зміни до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», виклавши п. 2, ч. 1 ст. 7 в такій редакції: «п. 2) виконувати письмові доручення слідчого, вказівки прокурора та ухвали слідчого судді суду і запити повноважних державних органів, установ та організацій про проведення оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, а також про складання аналітичного висновку безпосередньо проводити або ініціювати проведення кримінального аналізу, а також здійснювати аналітичний аналіз матеріалів оперативно-розшукової діяльності, за результатами якого складати аналітичний висновок;»; п. 21, ч. 1 ст. 8 в такій редакції: «21) слідчого та прокурора доручати оперативним підрозділам здійснювати аналітичний аналіз матеріалів оперативно-розшукової діяльності та негласних слідчих (розшукових) дій і за його результатами складати відповідні аналітичні висновки;».

Обґрунтовується необхідність внесення змін і доповнень до чинного КПК України, виклавши п. 3, ч. 2, ст. 40 КПК України в такій редакції: «п. 3) доручати відповідним оперативним підрозділам проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, а також оперативно-розшукових заходів по призупиненим кримінальним провадженням та проводити аналіз інформації, що міститься в оперативно-розшукових справах і негласних слідчих (розшукових) діях, та складати аналітичні висновки, які можуть бути використані у кримінальному провадженні;»; п. 5, ч. 2, ст. 36 КПК України в такій редакції: «п. 5) доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, а також проведення аналізу інформації, що міститься в оперативно-розшукових справах та негласних слідчих (розшукових) діях і складати аналітичні висновки відповідним оперативним підрозділам».

Ключові слова: аналітичний висновок, аналітична робота, оперативно-розшукова діяльність, оперативні підрозділи, оперативно-розшукові заходи, оперативне провадження, слідчі (розшукові) дії, негласні слідчі (розшукові) дії, права людини.

Подати статтю