ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Права і свободи людини в діяльності Служби безпеки України: питання гарантій

Сторінки: 100-111
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Pohoretskyi M.M..pdf

Анотація

Анотація. У статті обґрунтовується, що гарантіями прав і свобод в діяльності СБУ є: встановлений законодавством та відомчими нормативно-правовими актами порядок проведення уповноваженими структурними підрозділами та їх службовими особами контр-розвідувальних, оперативно-розшукових, адміністративних та кримінальних-процесуальних заходів; дієві відомчий контроль, прокурорський нагляд, судовий, парламентський, президентський та громадський контроль за діяльністю СБУ; високий професіоналізм та нетолерантність до корупції усіх працівників СБУ; незалежність суду в Україні.

Доводиться, що у зв’язку з реформуванням Служби безпеки України постає нагальне питання про необхідність наукових досліджень, присвячених розробці гарантій прав і свобод людини в діяльності СБУ й на їх основі розробки відповідних правових норм та включення їх до проектів нових Законів України «Про Службу безпеки України», «Про контррозвідувальну діяльність», «Про оперативно-розшукову діяльність». При цьому слід враховувати те, що практика Європейського Суду з прав людини з перевірки законності проведення оперативно-розшукових заходів, контррозвідувальних заходів та негласних слідчих (розшукових) дій свідчить про те, що право держави на негласне (таємне) втручання у права громадян визнається допустимим у разі дотримання двох умов:

1) втручання здійснено виключно в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб (ч. 2 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод);

2) якщо втручання відбувається згідно із законом і є необхідним, тобто способом, що визначений нормативно-правовим актом не відомчого характеру, а законом.

Пропонується у проектах законів України «Про контррозвідувальну діяльність» та «Про оперативно-розшукову діяльність» передбачити обов’язок уповноважених органів повідомляти особу, конституційні права якої тимчасово обмежувались під час відповідно ОРЗ чи КРЗ, про таке втручання, що буде додатковою гарантією забезпечення ефективного контролю та правового захисту громадян. Чинні закони України «Про оперативно-розшукову діяльність» та «Про контррозвідувальну діяльність» не повною мірою забезпечують гарантії прав та свобод громадян, оскільки особи, стосовно яких проводились оперативно-розшукові чи контррозвідувальні заходи, у зв’язку з їх необізнаністю не мають можливості оскаржити дії, пов’язані з втручанням в їхнє особисте життя чи спілкування. Це своєю чергою зумовлює ризик службових зловживань та порушення прав і свобод громадян з боку уповноважених осіб на проведення оперативно-розшукових чи контррозвідувальних заходів.

Ключові слова: гарантії, права і свободи особи, Служба безпеки України, оперативно-розшукові заходи, контррозвідувальні заходи, негласні слідчі (розшукові) дії.

Подати статтю