ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Законність і обґрунтованість ухвали слідчого судді

Сторінки: 35-45
Рік: 2022
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. Нормами статті 370 Кримінального процесуального кодексу України (КПК) визначено нормативний зміст вимог законності й обґрунтованості судового рішення, що потребує спеціального тлумачення для застосування стосовно ухвали слідчого судді. Мета статті – на основі вивчення теоретичних напрацювань вчених-процесуалістів та аналізу норм кримінального процесуального законодавства встановити зміст вимог законності й обґрунтованості ухвали слідчого судді та умови їх забезпечення під час досудового розслідування кримінального провадження. Дослідження дало змогу сформулювати такі висновки:
  1. Законність ухвали слідчого судді забезпечується: 1) постановленням ухвали компетентним суб’єктом; 2) належним встановленням правових і фактичних підстав для постановлення ухвали; 3) дотриманням процесуальної форми постановлення ухвали. Належне встановлення фактичних підстав для постановлення ухвали слідчого судді забезпечує обґрунтованість судового рішення.
  2. Для прийняття законного і обґрунтованого рішення про застосування заходу забезпечення кримінального провадження слідчий суддя має встановити правові і фактичні підстави для постановлення відповідної ухвали, а саме: дотримання вимог КПК, які передбачають його застосування, а також належне встановлення обставин, що є підставами та умовами застосування заходу забезпечення кримінального провадження, на основі оцінки доказів з точки зору їх належності, допустимості і достовірності.
  3. Законність і обґрунтованість ухвал слідчого судді про проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, що обмежують конституційні права та свободи громадян, обумовлені дотриманням вимог КПК щодо змісту клопотання, з яким звертається слідчий за погодженням з прокурором або прокурор, та щодо його розгляду слідчим суддею, у ході якого прокурор, слідчий повинні довести наявність достатніх підстав для проведення відповідної слідчої (розшукової) дії або негласної слідчої (розшукової) дії.
  4. Законність і обґрунтованість ухвал слідчого судді, постановлених за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора під час досудового розслідування, передбачає встановлення відповідності вимогам КПК об’єкта, суб’єкта, строку оскарження, дотримання слідчим суддею порядку розгляду скарг, з’ясування обставин, якими обґрунтовуються вимоги скарги та заперечення проти неї, а також інших обставини, які мають значення для встановлення правомірності рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача або прокурора.
Ключові слова: кримінальне провадження, досудове розслідування, судове рішення, ухвала слідчого судді, законність і обґрунтованість ухвали.

Подати статтю