ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Сутність захисту в кримінальному провадженні: діяльнісний підхід до розуміння

Сторінки: 54-63
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 1_2020_SERHIEIEVA_LISAK.pdf

Анотація

Стаття присвячена дослідженню сутнісних елементів захисту в кримінальному провадженні, що розглядається через призму діяльнісного підходу.

Керуючись та виходячи з концептуальних засад людської діяльності, яка є змістовною і складається з окремих відносно самостійних елементів, що перебувають між собою в пев- ному взаємозв’язку та взаємозалежності, поділяючи підхід учених-процесуалістів щодо визначення її структурних елементів, вважаємо за доцільне виділити внутрішні структурні елементи змісту захисту в кримінальному процесі, якими, на наш погляд, є об’єкт, предмет, мета, завдання, дії та суб’єкти, що утворюють захист як цілісну діяльнісну систему.

На підставі аналізу різних теоретичних позицій учених зроблено висновок щодо визначення об’єкта захисту як суспільних відносин, пов’язаних із забезпеченням реалізації прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію) у кримінальному процесі. Предмет захисту визначено як права, свободи і законні інтереси зазначених осіб.

У статті досліджена сутність та співвідношення мети та завдань захисту. Здійснено спробу згрупувати завдання захисту за визначеними критеріями: залежно від стадії кримінального провадження; від позиції особи, захист якої здійснюється; від застосування до підзахисного заходів забезпечення кримінального провадження (у тому числі, запобіжних заходів) тощо.

Ключові слова: кримінальне провадження, функція захисту, захисник, сторона захисту в кримінальному провадженні, об’єкт та предмет захисту, мета та завдання захисту, засоби захисту.

Подати статтю