ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Окремі питання здійснення судового контролю при застосуванні тимчасового доступу до речей і документів

Сторінки: 102-111
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 1_2020_SHARENKO.pdf

Анотація

Досліджується питання доцільності звуження компетенції слідчого судді шляхом передачі до компетенції слідчого або прокурора повноважень щодо прийняття рішення про тимчасовий доступ до інформації операторів мобільного зв’язку. З огляду на обсяг та зміст інформації, на отримання якої спрямовано цю процесуальну дію, констатується потенційна можливість обмеження передбаченого ст. 32 Конституції України права на невтручання до особистого та сімейного життя при застосуванні цього заходу забезпечення кримінального провадження. З урахуванням цього відстоюється позиція щодо оптимальності визначеної законодавцем компетенції слідчого судді в цій частині та недоцільності зміни чинного законодавства.

Обгрунтовується пропозиція щодо удосконалення кримінального процесуального закону в частині правового регулювання обов’язку слідчого судді врахувати можливість отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні без застосування тимчасового доступу (ч. 4 ст. 132 КПК). Зокрема, зроблено висновок про те, що незважаючи на структурне розміщення цього положення у ст. 132 КПК, яка регламентує загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження, використане законодавцем у ч. 4 ст. 132 КПК словосполучення «отримати речі і документи», дозволяє стверджувати, що ця нормативна вимога має бути реалізована слідчим суддею саме під час розгляду клопотання про застосування тимчасового доступу до речей і документів, оскільки жоден із інших заходів забезпечення кримінального провадження не передбачає такого отримання. Тому запропоновано «перенести» це правило до глави 15 КПК, яка регламентує тимчасовий доступ до речей і документів. Також з метою ефективної реалізації слідчим суддею цієї нормативної вимоги визнано за доцільне унормувати обов’язок сторони кримінального провадження надати у судовому розгляді клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів інформацію про результати: а) попередньої процедури витребування речей і документів у режимі запиту; б) проведення слідчих (розшукових) дій, спрямованих на отримання шуканих речей і документів.

Ключові слова: тимчасовий доступ до речей і документів, компетенція слідчого судді, захід забезпечення кримінального провадження, витребування речей і документів.

Подати статтю