ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Міжнародний студентський обмін: тенденції до криміналізації та заходи оперативних підрозділів з протидії злочинним проявам.

Сторінки: 121-125
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 1_2020_CHERNIAK.pdf

Анотація

Сьогодні міжнародний студентський обмін використовується вітчизняними, іноземними й транснаціональними злочинними формуваннями для прикриття своєї кримінальної діяльності. Для превенції та припинення зазначених негативних проявів виникає нагальна потреба в підвищенні ефективності протидії протиправним діянням у МСО нашої держави. При цьому мають застосовуватися як загальносоціальні, так і спеціальні засоби протидії злочинності. Вирішальною у використанні спеціальних засобів протидії злочинності є роль оперативних підрозділів правоохоронних органів. Адже злочини у сфері МСО найчастіше мають латентний характер. Для їх ефективного виявлення та належного розслідування необхідне комплексне застосування негласних сил, засобів і методів, якими сьогодні володіють лише оперативні підрозділи правоохоронних органів. Наведеним зумовлена необхідність у науковому дослідженні питань протидії оперативними підрозділами злочинам у сфері МСО.

Мета статті – ​викрити криміногенні ризики та схеми злочинної діяльності, що існують у сфері міжнародного студентського обміну, та визначити заходи оперативних підрозділів з протидії злочинам, що вчиняються у цій сфері.

Основні результати дослідження полягають у тому, що ситуація, яка складається у сфері міжнародного студентського обміну, характеризується криміналізацією, стрімким розповсюдженням та активною трансформацією різних схем злочинної діяльності, що, серед іншого, становить загрозу національній безпеці України. Вказане, насамперед, пов’язано зі збільшенням корупційних проявів з боку представників правоохоронних, контролюючих органів, адміністрацій ЗВО та використання з метою отримання незаконних доходів контакторів з негативною діловою репутацією.

Усе це вимагає відповідного реагування з боку державних органів, що, насамперед, має виявитися в успішній протидії злочинності у сфері міжнародного студентського обміну.

За безпосередньої участі адміністрацій освітніх установ, Міністерства освіти і науки, Національної поліції, Державної міграційної служби, Служби безпеки України, інших уповноважених органів насамперед необхідно нівелювати умови, які сприяють поширенню протиправних проявів корупційного характеру, деструктивним чином впливають на розвиток системи міжнародної освіти та дискредитують нашу державу в світі.

Важливу роль у протидії злочинності у сфері міжнародного студентського обміну мають відіграти оперативні підрозділи, тобто підрозділи правоохоронних органів, компетенцію яких відповідно до закону становить проведення оперативно-розшукової діяльності та виконання доручень слідчого, прокурора на проведення процесуальних дій у досудовому розслідуванні.

Діяльність оперативних підрозділів з протидії злочинам у сфері МСО є сукупністю заходів, що проводяться їх силами та засобами з метою запобігання цим злочинам, їх виявлення, припинення та розслідування. Протидія злочинам у сфері міжнародного студентського об- міну є одним із напрямів діяльності оперативних підрозділів, що фактично сформований, але юридично не закріплений.

Ключові слова: оперативні підрозділи, протидія злочинності, міжнародний студентський обмін, запобігання злочинам, виявлення злочинів, розслідування злочинів.

Подати статтю