ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Кадровий склад прокуратури в Україні: в пошуках оптимальних шляхів формування

Сторінки: 126-135
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 1_2020_STEFANCHUK.pdf

Анотація

В обґрунтування своєчасності та затребуваності заходів сучасного етапу реформування прокуратури в Україні покладено критерій рівня довіри громадянського суспільства до прокуратури, що цілком відповідає європейському стандарту функціонування цієї інституції у демократичному суспільстві.

Зважаючи на незадовільний стан існуючої моделі функціонування органів прокуратури в Україні, щодо рівня підтримки її суспільством, першочерговими заходами її реформування стали проведення оцінки відповідності діючих прокурорів критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики, а також надання можливостей для інших кандидатів, які мають відповідну підготовку, займати посади у прокуратурах всіх рівнів. Моніторинг успішності цієї реформи демонструє слабкі місця в публічній комунікації між ключовими суб’єктами цієї реформи та все ще незмінно низький рівень довіри громадянського суспільства до прокуратури.

З огляду на перманентний стан реформування прокуратури в Україні, який не привів до бажаного рівня легітимності вказаного інституту, виникає потреба у дослідженні формування кадрового складу прокуратури в зарубіжних країнах з метою запозичення успішного досвіду формування цього важливого інституту в державному механізмі забезпечення належного правосуддя.

Мета статті полягає у компаративному дослідженні національних правових систем держав-членів Європейського Союзу з високим рівнем довіри громадянського суспільства до системи правосуддя в частині формування кадрів прокуратури як складової цієї системи, з метою визначення оптимального вектору майбутнього розвитку прокуратури в Україні у цьому аспекті. Висвітлено особливості правової політики в частині визначення кваліфікаційних вимог до претендентів на посаду прокурора, процедури добору та професійної підготовки прокурорів у державах-членах Європейського Союзу з високим рівнем довіри громадянського суспільства до інституцій, що забезпечують належне правосуддя.

Встановлено, що високий рівень довіри громадянського суспільства до системи правосуддя є у переважно проєкцією відповідної правової політики цих держав, спрямованої на методичну академічну та спеціальну професійну підготовку кадрів системи правосуддя та прокурорів зокрема.

Зроблено висновок про те, що першочергові заходи із реформи прокуратури в Україні повинні бути на сучасному етапі опосередковані кадровим перезавантаженням органів прокуратури не шляхом вибіркової атестації чинних прокурорів, яка має разовий характер, а шляхом системної зміни спеціальної професійної підготовки осіб, що претендують на посаду прокурора та подальшої підготовки діючих прокурорів, з метою досягнення високого рівня їхньої професійної компетенції як передумови зростання рівня довіри громадянського суспільства до прокуратури як інституції загалом.

Ключові слова: прокуратура, формування кадрового складу, професійна компетенція прокурорів, спеціальна професійна підготовка, рівень довіри громадянського суспільства.

Подати статтю