ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Система принципів наукового забезпечення судової діяльності

Сторінки: 136-145
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 1_2020_KHOLODENKO.pdf

Анотація

Наукове забезпечення судової діяльності набуває дедалі більшої актуальності, що зумовлено умовами триваючої нестабільності суспільного розвитку, стихійного законодавчого регулювання суспільних відносин і неоднозначного правозастосування. Дослідження різних аспектів цього різновиду організаційного забезпечення діяльності судів дасть змогу ефективно використовувати науковий ресурс і здобутки науки для досягнення цілей функціонування судоустрою держави – забезпечення кожному права на справедливий суд. Однак ефективна реалізація наукового забезпечення діяльності судів як автономної сфери, що відзначається цілісним системним характером, можлива за умови дотримання певних принципів, які справляють вплив не лише на зміст діяльності, а й визначають рамки здійснення такої діяльності.

Метою статті є дослідження принципів наукового забезпечення судової діяльності з позиції їх системного аналізу.

У результаті проведеного аналізу зроблено висновок про існування принципів наукового забезпечення діяльності суду як певних «метапринципів», тобто таких, що позначають відносно автономні системи принципів. Останні конкретизують підходи до процесу наукового забезпечення судової діяльності з урахуванням специфіки та різних аспектів (наукових, організаційних, інформаційних) його сутності.

Систему принципів наукового забезпечення діяльності суду становлять:

Принцип науковості. Передбачає в процесі наукового забезпечення діяльності суду примат об’єктивного наукового знання, що досягається завдяки системі принципів і методів наукового пізнання, над певними кон’юнктурними інтересами (наукова істина повинна бути понад усе).

Принцип етичності. Передбачає дотримання суб’єктами наукового забезпечення діяльності суду у процесі своєї роботи норм, правил і вимог наукової етики.

Принцип належної організації. Передбачає дотримання в процесі наукового забезпечення діяльності суду таких вимог, як законність, невтручанн,; ресурсоефективність, транспарентність.

Принцип інформаційності. Передбачає систему стандартів і вимог до інформації, яка обробляється та продукується в процесі наукового забезпечення судової діяльності, а також поводження з нею у процесі такого забезпечення. Її елементами є такі імперативи, як об’єктивність, достовірність, повнота, цінність, актуальність (оперативність), доступність, зрозумілість інформації.

Ключові слова: суд, судова діяльність, наукове забезпечення, принципи наукового забезпечення.

Подати статтю