ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Актуальні питання правового регулювання статусу вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Сторінки: 146-154
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 1_2020_KHOTYNSKA-NOR.pdf

Анотація

Восени 2019 року судова влада України вчергове стала об’єктом реформування, що вкотре засвідчило залежність її стабільності від зміни політичної еліти в державі.

Так, окремі положення Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (Закон № 193) були спрямовані на «перезавантаження» Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).

У результаті діючий на момент набрання чинності Закону № 193 склад ВККСУ припинив здійснювати свої повноваження, що призвело до зупинення діяльності цього органу суддівського врядування, який відіграє ключову роль у кадровому забезпеченні судової системи.

Метою статті є дослідження окремих елементів правового статусу ВККСУ у світлі їх відповідності міжнародним стандартам і формулювання авторських пропозицій щодо його удосконалення.

У результаті проведеного дослідження зроблено висновок про необхідність внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (Закон про ССС), спрямованих на удосконалення статусу ВККСУ.

Передбачаючи, що внесення таких змін залежно від волі законодавця може відбуватися як локально – шляхом зміни окремих положень чинного Закону про ССС, так і шляхом прийняття загалом нової редакції Закону про ССС, запропоновано, щоб: 1) ч. 1 норми Закону про ССС (ст. 92 Закону про ССС) під назвою «Статус Вищої кваліфікаційної комісії суддів» викласти у такій редакції:

«Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України для забезпечення формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, а також вирішення питань суддівської кар’єри.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України підпорядковується Вищій раді правосуддя в межах, визначених законом»;

2) ч. 1 норми Закону про ССС під назвою «Склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (ст. 94 Закону про ССС «Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України») передбачала, що:

«Вища кваліфікаційна комісія суддів України складається з 16 членів, 9 з яких призначаються з числа суддів чи суддів у відставці».

У контексті останньої пропозиції зазначено, що використана цифра 16 – це кількісний склад ВККСУ, зміна якого зазнала критики з боку Конституційного Суду України. Проте незмінною цю цифру вважати не можна. Зміна законодавчо визначеної чисельності членів ВККСУ можлива за умови забезпечення безперебійної та ефективної роботи цього органу, виконання покладених на нього функцій.

Ключові слова: Вища кваліфікаційна комісія суддів України, статус ВККСУ, склад ВККСУ, органи суддівського врядування, судова влада.

Подати статтю