ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Статут Ласького 1506 р.: акт інкорпорації законодавства Королівства Польського

Сторінки: 146-154
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Стаття знайомить читацький загал із маловідомою пам’яткою права середньовічної Польщі – Статутом Ласького, що був ухвалений на Радомському Сеймі 1505 р., а вийшов друком у двох частинах наступного року. Метою роботи є аналіз складових пам’ятки, а також виявлення виду здійсненої 500 років тому систематизації. Автори дотримуються думки, що систематизація здійснена не у формі кодифікації, як стверджуть сучасні історики як в Україні, так і в Польщі, а у формі інкорпорації, що передбачає такий вид систематизації, який здійснюється за допомогою впорядкування нормативно-правових актів без зміни їхнього змісту шляхом зведення в єдине друковане видання за хронологією або тематикою. Cистематизацію Яна Ласького вони відносять до категорії офіційної, адже вона виконувалася, хоча і приватною особою, але у продовження рішення делегатів сейму.

Пам’ятка права названа іменем упорядника, відомого реформатора Королівства Польського – великого коронного канцлера та примаса Польщі до 1510 р. Яна Ласьког. З ініціативи делегатів та за рішенням Радомського сейму 1505 р. він здійснив переклад відомих нормативних джерел з латини на польську, упорядкував сеймові ухвали, окремі міжнародні договори, пам’ятки римського та магдебурзького права. Розміщені в збірнику джерела міського права ще задовго до захоплення території Галичини були чинними джерелами на українських етнічних територіях.

Автори дотримуються позиції польського історика права В. Урущака, що ухвалення документа сеймом, надали обом частинам збірника статусу чинного джерела права, хоча окремі дослідники цей факт заперечують.

У висновках до роботи стверджується, що Статут Ласького 1506 р. як акт інкорпорації польського законодавства став джерелом права і для західноукраїнських земель. Чинність Статута в Королівстві Польському була скасована лише на переломі XVIII і ХІХ ст., коли Річ Посполита перестала існувати, а її землі були поділені між Російською імперією, Австрією та Пруссією.

Ключові слова: Королівство Польське, Радомський сейм 1505 р., Статут Ласького 1506 р., систематизація, кодифікація, інкорпорація, польське законодавство.

Подати статтю