ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Криміналістичні засади тактики допиту особи, потерпілої від домашнього насильства

Сторінки: 19-25
Рік: 2023
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. У статті проаналізовано криміналістичні засади тактики допиту особи, потерпілої від домашнього насильства, та наведено пропозиції щодо оптимізації відповідного процесу у формі рекомендацій.

Доводиться важливість проведення якомога більш якісних слідчих (розшукових) дій у досудовому розслідуванні кримінальних правопорушень насильницького змісту загалом, а також домашнього насильства, як одного з найбільш небезпечних видів протиправної поведінки зокрема. Крім цього, звертається увага на те, що допит, серед інших слідчих (розшукових) дій є найбільш функціонально застосовною та універсальною слідчою (розшуковою) дією, що дозволяє встановити та деталізувати широкий спектр інформації про кримінальне правопорушення та відповідного суб’єкта його вчинення.

Метою статті є аналіз існуючих у науці засад криміналістичної тактики допиту особи потерпілої від домашнього насильства. Це в свою чергу зумовлює необхідність розв’язання таких дослідницьких завдань, як: 1. Окреслення термінологічної складової тематики наукової статті; 2. Деталізації існуючих уявлень про тактику допиту осіб потерпілих від домашнього насильства з виокремленням найбільш застарілих із них; 3. Визначення сучасних тенденцій у засадах криміналістичної тактики проведення допиту особи потерпілої від домашнього насильства та винесення на обговорення пропозицій щодо шляхів оптимізації функціонування відповідного інституту.

Перспектива подальшого наукового розвитку відповідної тематики полягає в необхідності дослідження криміналістичної тактики допиту інших осіб-учасників кримінального провадження щодо домашнього насильства.

Ключові слова: криміналістика, кримінальний процес, насильство, досудове розслідування, домашнє насильство, тактика допиту, європейська інтеграція.

Подати статтю