ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Доцільність внесення змін у КК України шляхом заміни визначення «отруйні речовини» на «високотоксичні речовини» відповідно до законодавства ЄС

Сторінки: 120-131
Рік: 2023
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. В рамках завдань з реалізації рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2021 року «Про заходи щодо підвищення рівня хімічної безпеки на території України», яке уведено в дію Указом Президента України № 104/2021, щодо недостатньої досконалості нормативно-правового та організаційного забезпечення систем управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами в державі, нагальними є питання відповідності із законодавством ЄС. В цьому контексті важливим також є і приведення у відповідність із законодавством ЄС застосування та розуміння термінів, що належать до питань хімічної безпеки. Із таких понять, що вживаються в українському праві, але відсутні у правовому забезпеченні ЄС, є поняття «отруйні речовини».

Метою дослідження є доцільність внесення змін у КК України шляхом заміни поняття «отруйні речовини» на «високотоксичні речовини» в контексті гармонізації із законодавством ЄС.

На основі дослідження автори дійшли висновку про доцільність внесення змін у КК України шляхом заміни визначення «отруйні речовини» на «високотоксичні речовини» у контексті гармонізації із законодавством ЄС.

Тому автори пропонують внесення змін у КК України шляхом заміни за їхніми властивостями, а не як предмет чи знаряддя застосування поняття «отруйні речовини» на «високотоксичні речовини» в контексті приведення у відповідність із законодавством ЄС, та викладення статей 201 і 321 КК України у новій редакції.

Ключові слова: хімічні речовини, високотоксичні речовини, отруйність, токсичність, правове забезпечення, гармонізація, національна безпека, Європейський Союз, директиви, регламенти.

Подати статтю