ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Актуальні питання удосконалення порядку визнання організацій терористичними та формування їх реєстру

Сторінки: 151-163
Рік: 2023
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. Стаття присвячена актуальним питанням удосконалення порядку визнання організацій терористичними та формування їх реєстру.

Зазначається, що розширення впливу терористичних організацій, збільшення їх терористичної активності, поширення впливу терористичної ідеології, вимагає удосконалення законодавчого порядку визнання їх терористичними, формування єдиного переліку таких організацій.

Метою статті визначено удосконалення законодавчого порядку визнання організації терористичною, з’ясування проблем формування їх реєстру в контексті заходів протидії організованій терористичній діяльності.

У статті розкрито загрози та ризики, пов’язані з діяльністю терористичних організацій, обґрунтовано важливість процедур їх визнання терористичними та ведення переліку таких організацій для удосконалення практики протидії тероризму. Зазначається, що ведення та оприлюднення списків (переліків) організацій, визнаних у встановленому законом порядку терористичними, є не тільки потужним засобом протидії терористичній діяльності, а також важливим інструментом комунікації держави та суспільства, оскільки дозволяє публічно засвідчити зв’язок тієї чи іншої організації з протиправною діяльністю. З’ясовано недостатність нормативно-правового регулювання в Україні вказаних процедур, що ускладнює реалізацію ефективних заходів реагування на протиправну діяльність терористичних організацій. Проаналізовано положення нещодавно прийнятого Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом», виділено його недоліки, у зв’язку з чим визначено потребу його подальшого удосконалення.

У висновках запропоновано комплекс заходів з удосконалення антитерористичної діяльності. Обґрунтовано потребу підвищення ефективності протидії організованій терористичній діяльності в Україні, насамперед шляхом удосконалення законодавства у сферi протидії тероризму та практики його застосування, що, на думку авторів, дозволить виконати Україні її міжнародно-правові зобов’язання у цій сфері.

Ключові слова: тероризм, терористичні організації, законодавство, порядок визнання, реєстр, протидія.

Подати статтю