ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Зарубіжний досвід легалізації грального бізнесу та його значення для України

Сторінки: 185-192
Рік: 2023
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. У статті розглядається питання зарубіжного досвіду інших країн в питаннях легалізації грального бізнесу і обґрунтовується необхідність його врахування в Україні.

Метою статті визначено вивчення зарубіжного досвіду легалізації грального бізнесу та обґрунтування найбільш вдалих для України прикладів щодо організації державної моделі організації та проведення азартних ігор.

Під час проведення дослідження автором використано діалектичний метод пізнання явищ об’єктивної дійсності, загальнонаукові методи дослідження – ​теоретичні логічні методи (аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія), емпіричні (експеримент, спостереження, опис) та спеціальні юридичні методи – ​формально-логічний, порівняльно-правовий, структурно-організаційний та структурно-функціональний, історичний. В процесі дослідження автор зазначає, що у світі існують три основні моделі державного регулювання грального бізнесу: заборона грального бізнесу; дозвіл на проведення азартних ігор без обмежень, проте встановлення певних кваліфікаційних, організаційних, фінансових та інших вимог; державна монополія на організацію та проведення азартних ігор.

Робиться висновок, що найбільш вдалою моделлю для України є державна монополія на гральний бізнес, яка буде реалізована через обмеження максимальної кількості гральних закладів шляхом дозволу на їх розміщення лише в готелях категорії п’ять зірок.

Ключові слова: гральний бізнес, державна монополія, азартні ігри, державне регулювання.

Подати статтю