ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Вплив правових презумпцій на обставини, які входять до предмета доказування у кримінальному провадженні

Сторінки: 201-210
Рік: 2023
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. Стаття присвячена дослідженню деяких проблемних питань пов’язаних з впливом правових презумпцій на обставини, які входять до предмета доказування у кримінальному провадженні.

Автором проаналізовано законодавчу, теоретичну та практичну базу пов’язану з питанням впливу правових презумпції на предмет доказування, а зокрема на обставини які до нього входять.

Метою цієї статті є розгляд та вивчення питання про вплив правових презумпцій на предмет доказування у кримінальному провадженні, а також обґрунтування значення правових презумпцій для кримінального процесу загалом та для предмета доказування зокрема.

У своєму дослідженні автор акцентує увагу на відсутності єдиного підходу до розуміння правової природи презумпції у кримінальному процесі, однак на підставі аналізу узагальнює, що сучасна юридична наука виділяє і використовує термін «правова презумпція», який є правовим аспектом загального поняття припущення. Звертає увагу на необхідність встановити сутність та межі впливу презумпцій на кримінальне процесуальне доказування, інакше це сприятиме виникненню проблем на практиці правозастосування. Під час проведення дослідження автором використано загальнонаукові методи дослідження (аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, узагальнення), діалектичний метод пізнання явищ об’єктивної дійсності) та спеціальні юридичні методи – ​формально-логічний, порівняльно-правовий, структурно-організаційний.

Автором встановлено, що правові презумпції мають вагоме значення для кримінального провадження, а саме впливають на формування кримінального процесу в цілому, його окремих інститутів, а також на окремі стадії процесу; впливають на процес доказування, оскільки правові презумпції можуть мати вплив на предмет і межі доказування, брати участь в розподілі обов’язку доказування. Також на підставі проведеного ґрунтовного аналізу запропоновано авторське визначення правової презумпції – ​як засобу, який має обов’язковий характер через своє пряме чи опосередковане закріплення у законодавстві та на підставі вірогідних припущень – ​сприяє бездоказовому встановленню деяких юридичних фактів, подій, явищ, суспільних відносин, чим може призвести до певних правових наслідків та впливати на правовідносини. Крім того зроблено висновки про необхідність доповнити чинний КПК презумпцією психічного здоров’я (осудності) та презумпцію знання кримінального законодавства.

Ключові слова: предмет доказування, правові презумпції, доказування, кримінальний процес, Європейський суд з прав людини.

Подати статтю