ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Класифікація установ виконання покарань як об’єктів оперативного обслуговування

Сторінки: 122-129
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. Протягом останніх років відбувається перманентна перебудова системи правоохоронних органів та пошук нових ефективних моделей протидії злочинності. На тлі вказаних реформ, невирішеним залишається питання щодо структурно-функціональної перебудови установ виконання покарань та розроблення нових моделей протидії злочинності у місцях позбавлення волі. У той же час, слушно наголосити, що криміногенний потенціал установ виконання покарань залишається доволі високим, про що свідчить структура та динаміка злочинності у місцях позбавлення волі, а також фактичний контроль за окремими кримінально-виконавчими установами лідерами кримінального середовища шляхом встановлення та поширення злочинного впливу. Разом із тим, у теорії оперативно-розшукової діяльності приділяється недостатньо уваги оперативно-розшуковій діяльності у місцях позбавлення волі, зокрема й проблемі організації оперативного обслуговування установ виконання покарань. Саме тому, дослідження комплексу проблем, які пов’язані з організацією оперативно-розшукової діяльності у місцях позбавлення волі, є актуальною науковою проблемою.

Метою статті є розроблення класифікації установ виконання покарань об’єктів оперативного обслуговування.

Результатом наукового опрацювання автором цієї проблематики стало обґрунтування позиції, що закріплена, наразі, у законодавстві класифікація місць позбавлення волі не вирішує теоретичних та практичних проблем у галузі теорії оперативно-розшукової роботи. Обґрунтовано, функціональне призначення класифікації установ виконання покарань як об’єктів оперативного обслуговування як для теорії оперативно-розшукової діяльності, так і для практики оперативно-розшукової діяльності відповідних підрозділів.

Також у результаті проведеного дослідження розроблено класифікацію виправних колоній за територіальним критерієм; структурою в’язничного населення; фактичної реалізації функції управління в’язничним населенням; складністю оперативної обстановки; кількістю наявних в установі суб’єктів підвищеного злочинного впливу. Визначено особливості організації оперативного обслуговування виправних колоній віднесених до відповідної класифікаційної групи. Крім того, у результаті дослідження встановлено основні характеристики та причини зміни оперативної обстановки в установі виконання покарань у залежності від кількості суб’єктів злочинного впливу, які відбувають покарання в установі.

Ключові слова: місця позбавлення волі, оперативне обслуговування, виправна колонія, класифікація, суб’єкти злочинного впливу.

Подати статтю