ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Окремі процесуальні й криміналістичні проблеми впізнання

Сторінки: 150-159
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. В статті розглядаються кримінально-процесуальні, криміналістичні й психологічні питання підготовки й проведення впізнання та оцінки його результатів слідчим і судом. Обґрунтовується можливість і правомірність проведення впізнання людини та інших об’єктів, образ яких сприймався не лише зором, а й на дотик і зберігся в пам’яті того, хто впізнає, як тактильний образ. У кримінальному провадженні таке впізнання можливе під час проведення окремої слідчої (розшукової) дії – ​пред’явлення особи або трупа чи речей для впізнання. Звертається увага на те, що криміналістична класифікація впізнання за об’єктами, які можна впізнавати, ширша за його процесуальну класифікацію, що спирається на визначення видів упізнання як окремих слідчих дій у Кримінальному процесуальному кодексі України. Розкрито сутність, завдання й наукові основи впізнання як процесуальної дії, психологічні основи формування й запам’ятовування уявного образу в пам’яті особи, яка впізнає, і з якою може бути проведеним впізнання різних об’єктів.

Метою дослідження виступає доведення принципової можливості правильного сприйняття на дотик і запам’ятовування людиною ознак різноманітних об’єктів, їх адекватного відтворення в пам’яті й отримання достовірного висновку особи щодо тотожності на основі раніше сприйнятих нею за допомогою тактильного відчуття ознак окремих об’єктів.

Зроблено висновок, що уявний образ особи, характерні ознаки зовнішності якої були сприйняті тим, хто впізнає, а так само й інших об’єктів з використанням тактильного сприйняття, дає підстави для проведення слідчої дії з метою впізнання конкретної особи чи предмета не лише в натурі чи за фотознімком або матеріалами відеозапису, що сприймаються зором, а й за збереженим у пам’яті особи тактильним образом. Висловлено рекомендації для підготовки й проведення такого способу пред’явлення особи й інших об’єктів для впізнання під час здійснення кримінального провадження.

Ключові слова: кримінальне провадження, криміналістична тактика, слідча дія, класифікація впізнання, психологія впізнання, уявний тактильний образ, впізнання особи, впізнання речей.

Подати статтю