ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Кримінальні процесуальні та криміналістичні особливості здійснення досудового розслідування насильства в сім’ї

Сторінки: 22-27
Рік: 2021
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-DROZD.pdf

Анотація

Анотація. У статті проаналізовано кримінальні процесуальні особливості здійснення досудового розслідування насильства в сім’ї крізь призму норм вітчизняного законодавства, що регламентують відповідний правовий сегмент, а також у взаємозв’язку з існуючими формами й видами криміналістичної методики здійснення досудового розслідування в указаних правопорушеннях.

Авторкою упорядковано розуміння сутності та змісту особливостей здійснення досудового розслідування насильства в сім’ї, як з процесуальної точки зору, що відповідно міститься в Кримінальному процесуальному кодексі України та іншому кримінальному процесуальному законодавстві, а також крізь призму наукового надбання науки криміналістики, що уособлює методику здійснення досудового розслідування відповідного виду кримінальної протиправної діяльності.

Метою статті є аналіз кримінальних процесуальних особливостей і криміналістичної методики здійснення досудового розслідування домашнього насильства. Це в свою чергу зумовлює необхідність розв’язання таких дослідницьких завдань, як: 1. Окреслення термінологічної складової тематики наукової статті; 2. Встановлення особливостей здійснення досудового розслідування домашнього насильства та розроблення способів оптимізації відповідного процесу; 3. Визначення засад криміналістичної методики здійснення досудового розслідування домашнього насильства та доопрацювання існуючих концепцій положеннями що оптимізують відповідний процес.

Перспектива подальшого наукового розвитку відповідної тематики полягає в необхідності ґрунтовного аналізу міжнародного досвіду здійснення досудового розслідування насильства в сім’ї та розроблення пропозицій і рекомендацій щодо імплементації відповідного досвіду в правову систему України.

Ключові слова: криміналістика, кримінальний процес, насильство, досудове розслідування, домашнє насильство, методика розслідування, європейська інтеграція.

Подати статтю