ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Проблемні аспекти фіксації відомостей отриманих з транспортних телекомунікаційних мереж

Сторінки: 28-37
Рік: 2021
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Metelev.pdf

Анотація

Анотація. У статті розглядаються деякі проблемні аспекти та особливості фіксації ходу та результатів негласної слідчої (розшукової) дії –  зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

Автор зазначає, що зважаючи на абсолютну більшість негласних слідчих (розшукових) дій (далі –  НСРД) пов’язаних зі зняттям інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (понад 70% по відношенню до інших видів НСРД), та використанням їх результатів в інтересах кримінального судочинства, постає закономірне питання, щодо забезпечення правильної фіксації ходу та результатів проведеної НСРД. Дослідження слідчої та судової практики, наочно показало, що існують певні проблеми фіксації цієї процесуальної дії, які спричинені як людським фактором (неналежне оформлення процесуальних документів, нехтування нормативними вимогами та інструкціями, банальний формалізм тощо), так і прогалинами та деякою недосконалістю нормативного врегулювання цього питання. Це, закономірно призводить до визнання наданих обвинуваченням у судовому засіданні доказів, отриманих в результаті проведення зняття інформації з ТТМ, неналежними, що зводить нанівець роботу органів досудового розслідування.

Основною метою даної статті є обґрунтоване доведення необхідності дослідження питання фіксації ходу та результатів зняття інформації з ТТМ, визначення вимог до цієї процесуальної дії та до документів, які б забезпечили відомостями, що отримані під час проведення даної НСРД, правовий статус доказів у кримінальному провадженні.

За результатами аналізу відповідного законодавства та вивчення слідчої і судової практики автором виявлені типові недоліки при складанні протоколів фіксації ходу і результатів даної НСРД, що потягли визнання судом доказів недопустимими. У зв’язку з цим, автором сформульовані пропозиції по удосконаленню окремих норм Кримінального процесуального кодексу України та запропоновано низку практичних рекомендацій щодо недопущення помилок при складанні протоколів про проведення вказаної процесуальної дії.

Ключові слова. Фіксація, протокол, негласні слідчі (розшукові) дії, транспортні комунікаційні мережі, кримінальний процес.

Подати статтю