ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Діалектика розвитку відновного правосуддя

Сторінки: 59-67
Рік: 2021
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Khmelevska.pdf

Анотація

Анотація. У статті проаналізовано діалектику розвитку відновного правосуддя, його суть, значення та наслідки для учасників. Показано переваги відновного правосуддя над традиційним підходом. Згадано про найпоширеніші види відновного правосуддя та його застосування в Україні. Проведене дослідження надало можливість зробити висновки:

  1. Традиційна система покарань не дає очікуваного результату щодо виправлення засудженого, відшкодування шкоди потерпілій особі та запобіганню рецидиву вчинення кримінальних правопорушень.
  2. Відновне правосуддя здатне вирішити набагато більше проблем, ніж традиційне. Зокрема, відновлення стану потерпілих осіб, яким часто недостатньо лише матеріального чи морального відшкодування в грошовому еквіваленті. Застосування відновного правосуддя дає можливість зрозуміти причини вчинення кримінального правопорушення щодо них, почути вибачення, дозволяє знову почувати себе у безпеці та не боятись жити далі у суспільстві, отримати емоційне зцілення. Також для правопорушника можливість почути стан та емоції потерпілого дуже важливо, що в майбутньому виконує превентивну функцію щодо вчинення нових кримінальних правопорушень. Окрім того, відновне правосуддя фокусує свою увагу не на правопорушнику та його покаранні, а на відновленні, що позитивно впливає на всіх учасників процесу.
  3. Відновне правосуддя характеризується тим, що воно орієнтоване на потерпілого, є добровільним, розширює можливості відшкодування шкоди, усунення збитків, примирення між правопорушником і потерпілим, дає можливість вивести неповнолітнього з кримінального процесу та може стати пом’якшуючою обставиною.
  4. Існують різні види відновного правосуддя, які вже давно застосовується у зарубіжних країнах та почало активно впроваджуватись в Україні, зокрема в сфері ювенальної юстиції передбачено проведення медіації для неповнолітніх правопорушників, які вперше вчинили кримінальні проступки та нетяжкі злочини. Однак, важливим наступним кроком має бути внесення змін до КПК України щодо можливості застосування відновного правосуддя в Україні. Окрім того, необхідно поширити можливість проведення медіації для неповнолітніх правопорушників, які вчинили більш тяжкі злочини.

Ключові слова: відновне правосуддя, медіація, конференція, неповнолітні правопорушники, потерпілі, ювенальна юстиція.

Подати статтю