ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Судово-балістична реконструкція пострілу в залежності від ситуаційних обставин застосування вогнепальної зброї

Сторінки: 81-91
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. В статті розглянуто питання балістичної реконструкції пострілу в залежності від ситуаційних обставин застосування вогнепальної зброї. Висвітлено алгоритм визначення місця пострілу, кута зустрічі та лінії підльоту за вогнепальним пошкодженням, кута падіння та азимутального кута в точці зустрічі снаряду з перешкодою.

Сформульовано криміналістичні рекомендації та можливості використання пристрою для балістичної реконструкції пострілу, під час вирішення експертних завдань щодо встановлення ситуаційних обставин пострілу. Детально описано конструкцію пристрою та матеріали, які використовуються для його виготовлення. Запропоновані нові методи балістичної реконструкції руху снаряду, використовуючи у якості початкових даних ознаки вогнепальних ушкоджень тіла людини.

Обґрунтовано доцільність використання пристрою для реконструкції руху відстріляного снаряду навіть після зміни обстановки на місці події, або після відновлення пошкоджених об’єктів.

Акцентовано увагу на умовах обмеженого застосування методу візування. Систематизовано найбільш істотні фактори, які впливають на траєкторію польоту кулі після пробиття перешкоди, серед яких: кут зустрічі снаряда з перешкодою, швидкість снаряду, властивості перешкоди, конструктивні особливості снаряду. Доведено, що азимутальний кут та кут падіння є важливими для фіксування в просторовій системі координат лінії підльоту снаряду для визначення можливого місця пострілу.

Ключові слова: балістичне візування, експертиза зброї, траєкторія руху снаряду, напрямок пострілу, вогнепальне пошкодження, вогнепальне ушкодження, AFTE, ENFSI.

Подати статтю