ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Міжнародний організаційний досвід у сфері забезпечення кібербезпеки

Сторінки: 112-121
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Chernysh R..pdf

Анотація

Анотація. У статті констатовано, що протягом останніх років глобальний кіберпростір більш предметно оцінюється світовою спільнотою як один із найважливіших безпекових пріоритетів, оскільки його функціонування є суттєвим чинником розвитку економіки, військового, соціального, безпекового та інших секторів. Загроза злому інтернет-систем із злочинним умислом або в інтересах спеціальних служб іноземних держав знаходиться на одному рівні з тероризмом, шпигунством і застосуванням зброї масового ураження. Враховуючи недостатній досвід протидії вказаним негативним явищам спеціальними суб’єктами, допомога іноземних партнерів та використання їх різнопланових напрацювань за цим напрямом вбачається актуальним.

Зважаючи на викладене, метою статті є аналіз організаційної діяльності окремих спеціальних суб’єктів іноземних держав у сфері забезпечення кібербезпеки.

Стверджується, що спеціальними службами РФ цілеспрямовано здійснюються кампанії з кібератак в США та країнах ЄС. Вказані виклики обумовили формування т.зв. кібервійськ. Аналізуючи відкриті джерела інформації, можна дійти висновку, що на офіційному рівні їх існування визнано лише частиною країн у світі (США, Ірак, Великобританія, РФ тощо), однак реально вони функціонують майже в кожній розвиненій державі.

Зазначається, що наразі Україна на системній основі організовує співпрацю з міжнародними партнерами, а одним із першочергових кроків повинна стати розробка національного законодавства з урахуванням положень оновленої стратегії Європейського союзу у сфері кібербезпеки за умов цифрової модернізації.

Одним із першочергових завдань у вказаній сфері також є формування дієвого механізму забезпечення безпеки інформаційного простору з урахуванням відповідного передового міжнародного досвіду. У значній мірі це стосується нашої держави з огляду на євроінтеграційні сподівання, необхідність впровадження ефективних механізмів розвитку економіки, сучасних інформаційних технологій тощо та перебування держави у стані «неоголошеної війни» з боку РФ.

Ключові слова: кібербезпека, забезпечення кібербезпеки, кібервійська, кіберпростір, мережа Інтернет.

Подати статтю