ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Впровадження черги пацієнтів як інструмент забезпечення державою своєчасності надання медичної допомоги

Сторінки: 122–128
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Bilan S.pdf

Анотація

Анотація. Сьогодні в Україні діє непрозорий порядок отримання пацієнтами дороговартісних медичних послуг, вартість яких покривається державою. Це призводить до порушення конституційних прав громадян на ефективне і доступне для всіх громадян медичне обслуговування. Метою статті автором визначено викладення та обґрунтування авторського бачення вирішення проблеми несвоєчасного надання планової медичної допомоги пацієнтам в України шляхом запровадження черги пацієнтів.

Автором пропонується впровадити в Україні централізовану систему управління чергою пацієнтів на базі теперішньої електронної системи охорони здоров’я, коли лікар зможе одночасно з видачею направлення на отримання планової медичної допомоги одразу записувати пацієнта в чергу до будь-якого доступного закладу охорони здоров’я.

Прозора та централізована черга пацієнтів в системі ЕСОЗ дозволить державі організувати ведення черги пацієнтів в закладах охорони здоров’я на отримання безкоштовної планової медичної допомоги; забезпечити рівний та справедливий доступ пацієнтів до планової медичної допомоги та справедливий розподіл пацієнтів між закладами охорони здоров’я; зменшити передчасну смертність громадян через встановлення граничних термінів очікування на отримання безкоштовної планової медичної допомоги; збільшити тривалість життя; скоротити частку тіньових платежів в системі медичного обслуговування; зменшити витрати державного бюджету в майбутньому на лікування ускладнень чи більш тяжких станів пацієнта через несвоєчасне надання планової медичної допомоги.

Ключові слова: охорона здоров’я, адміністративно-правове забезпечення, медична послуга, черга пацієнтів.

Подати статтю