ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Процесуальний статус слідчого: проблемні питання

Сторінки: 129-141
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Denysenko V.V.-2.pdf

Анотація

Анотація. У статті розглядаються проблемні питання процесуального статусу слідчого, дискусійні питання співвідношення термінів «процесуальний статус слідчого» і «компетенція слідчого».

Мета статті полягає у дослідженні окремих проблемних питань процесуального статусу слідчого та внесення пропозицій щодо їх вирішення.

Обґрунтовується, що кримінальна процесуальна компетенція слідчого –  це правова оболонка його кримінальної процесуальної діяльності, яка визначає його кримінально-процесуальний статус, який визначений КПК України. Складовими процесуального статусу слідчого є функції слідчого, предмет відання слідчого, повноваження слідчого. Зазначені елементи у своїй сукупності складають зміст поняття «кримінальна процесуальна компетенція слідчого».

Доводиться, що обсяг кримінальної процесуальної компетенції означає її змістовне і кількісне наповнення. Межі компетенції слідчого лише окреслюють коло її елементів, взятих у сукупності або окремо один від одного. Водночас свою межу має і кожен структурний елемент його компетенції. Слідчий не має права виходити за межі процесуальної функції –  обвинувачення. Межа повноважень слідчого –  це коло його прав, обов’язків, які слідчий вправі використовувати для виконання завдань своєї кримінальної процесуальної діяльності.

Автором наводяться аргументи щодо запровадження у всіх правоохоронних органах замість інституту слідчих, інституту детективів. Обґрунтовується необхідхідність у чинному кримінальному процесуальному законодавстві та законах України, які визначають компетенцію правоохоронних органів, поєднати функції досудового розслідування та оперативно-розшукової діяльності в єдину функцію детективної діяльності, що усуне проблеми взаємодії органів досудового розслідування та оперативних підрозділів й одночасно підвищить ефективність діяльності правоохоронних органів у здійсненні досудового розслідування кримінальних правопорушень, посиленню гарантій прав усіх учасників кримінального судочинства.

Ключові слова: слідчий, процесуальний статус, кримінальна процесуальна компетенція, функції слідчого, предмет відання слідчого, повноваження слідчого, взаємодія, детектив.

Подати статтю