ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Докази та доказування у господарському та кримінальному процесах: порівняльно-правовий аналіз

Сторінки: 142-156
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Kolomiiets K.V..pdf

Анотація

Анотація. Стаття присвячена проблематиці порівняльно-правового аналізу доказів та доказування в кримінальному та господарському процесах.

Метою статті є проведення порівняльно-правового аналізу доказів та процесу доказування у господарському процесі та кримінальному. Віднайти можливі варіанти імплементації норм кримінального процесу до господарського процесу і навпаки, з метою удосконалення процесу доказування як такого.

Проблематика доказів та доказування була і залишається актуальною, не дивлячись на сотні досліджень з даної теми. Однак існування на доктринальному рівні різних підходів, негативно позначається на правозастосовній діяльності суб’єктів юридичного процесу.

Після дослідження, були зроблені наступні висновки. По-перше, порівняльно-правовий метод аналізу для удосконалення законодавчих механізмів є надзвичайно ефективним. По-друге, порівнюючи загальні характеристики доказування у кримінальному та господарському судочинстві було знайдено багато спільного. По-третє, звернено увагу та запропоновано імплементувати деякі положення Кримінального процесуального кодексу України до Господарського процесуального кодексу України з урахуванням його особливостей, а саме: обставин, які підлягають доказуванню в контексті предмета доказування, комплексну концепцію доказування. По-четверте, на підставі порівняльного аналізу кодифікованих законодавств, встановлено недоліки Кримінального процесуального кодексу, а саме: віднесення електронних доказів до документів, а не виокремлення його як самостійного джерела, як це є в трьох інших процесуальних кодексах, відсутність закріпленого на законодавчому рівні поняття предмета доказування. Викладено власне бачення поняття доказів як конкретні фактичні дані, які несуть в собі інформацію про факти, що мають безпосереднє відношення до спору, підтверджують або спростовують певну обставину, сприяють правильному вирішенню справи, отримані законним шляхом, із законних джерел, закріплені в передбаченій законом певній процесуальній формі засобів доказування (джерел доказів –  КПК) та досліджені у судовому порядку належним чином.

Ключові слова: докази, доказування, предмет доказування, засоби доказування, джерела доказів, господарський процес, кримінальний процес.

Подати статтю