ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

До питання про підстави проведення невідкладного обшуку

Сторінки: 157-166
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Smirnov O.S..pdf

Анотація

Анотація. Питання проведення невідкладного обшуку та легалізації його результатів для використання у доказуванні є одним із найбільш дискусійних у теорії та практиці кримінального процесу. Кримінальне процесуальне законодавство передбачає дві підстави, за яких можливе проникнення до житла чи іншого володіння особи без добровільної згоди власника або ухвали слідчого судді:

1) врятування життя людей та майна; 2) безпосереднє переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення.

Натомість аналіз правозастосовної практики та доктринальних джерел вказує на дискусійність низки питань, пов’язаних із визначенням підстав проведення невідкладного обшуку.

Метою статті є отримання наукових результатів у вигляді теоретично обґрунтованих положень щодо підстав проведення невідкладного обшуку, а також формулювання на їх основі пропозицій із удосконалення кримінального процесуального законодавства.

У статті аналізуються поняття «невідкладність» слідчих (розшукових) дій загалом та обшуку зокрема. На підставі аналізу практики Європейського суду з прав людини та доктринальних джерел автор доходить до думки, що невідкладність обставин, за яких проводиться обшук на підставі ч. 3 ст. 233 КПК України має бути об’єктивною і достатньою для забезпечення пропорційності між обмеженням прав і законних інтересів особи при проникненні до житла чи іншого володіння та метою проведення такого обшуку за конкретних обставин, які мають визначатися у кожному конкретному випадку.

Зазначається, що розуміння, тлумачення підстав проведення невідкладного обшуку як у теорії кримінального процесу, так і у практиці реалізації ст. 233 КПК України має здійснюватися на основі комплексного аналізу всіх обставин кримінального провадження, умов та слідчої ситуації, які складаються на момент проведення цієї слідчої (розшукової) дії, забезпечення законності мети обшуку та балансу публічних і приватних інтересів. Пропонується внесення змін до ч. 3 ст. 233 КПК України.

Ключові слова: слідчі (розшукові) дії, обшук, житло та інше володіння особи, права та законні інтереси, слідчий суддя, судовий контроль, невідкладність.

Подати статтю