ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Конспірація як система заходів забезпечення негласності кримінально-процесуальної та оперативнорозшукової діяльності оперативних підрозділів правоохоронних органів

Сторінки: 33-44
Рік: 2019
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 4_2019_HRIBOV_SUKHACOV.pdf

Анотація

Констатується, що правове регулювання питань конспірації діяльності оперативних підрозділів є неповним, безсистемним. На законодавчому рівні воно представлено кількома нормами, що не лише не урегульовують основи вирішення вказаних питань, а й завдають шкоди, обмежуючи можливості реалізації потужного потенціалу оперативних підрозділів у боротьбі зі злочинністю. Розробники підзаконних нормативно-правових актів, спираючись на своє суб’єктивне розуміння змісту конспірації, намагаються пристосувати недолугі новації законодавця до практики. Як наслідок, підзаконні нормативно-правові акти переповнені нечіткими, суперечливими нормами щодо забезпечення конспірації, дотримання її правил і відповідальності за їх порушення. При цьому таких правил не сформульовано у жодній з відомчих інструкцій, а наявні методичні рекомендації здебільшого застарілі, не мають наукового обґрунтування та торкаються лише певних аспектів конспірації. Відсутність належного правового регулювання та методичного забезпечення питань конспірації спричиняє проблеми в її організації. Усе це призводить до грубих помилок у роботі, відповідно до відсутності результатів тривалих оперативних розробок, провалу конкретних ОРЗ і НСРД, значних невиправданих затрат людської праці та матеріальних ресурсів, а головне – до травмування й загибелі оперативних працівників, негласних співробітників, а в окремих випадках їх родичів і пересічних громадян.

Чи не головна причина такого становища – відсутність теоретичних основ конспірації діяльності оперативних підрозділів вітчизняних правоохоронних органів.

Мета дослідження – формулювання теоретичних основ конспірації діяльності оперативних підрозділів та висунення пропозицій щодо їх практичної реалізації у формі внесення пропозицій щодо змін і доповнень до законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів.

У статті визначено поняття та розкрито зміст конспірації діяльності оперативних підрозділів з внесенням пропозицій щодо унормування відповідних положень. Запропоновано концептуальні засади правового регулювання конспірації діяльності оперативних підрозділів.

Розроблено шляхи вдосконалення правового регулювання охорони інформації щодо діяльності оперативних підрозділів. Розкрито зміст і сформулювало поняття легендування, маскування та оперативного прикриття в діяльності оперативних підрозділів, запропоновано засоби вдосконалення їх юридичної регламентації.

Сформульовано поняття та розкрито зміст організації конспірації діяльності оперативних підрозділів. Здійснено оцінку правового регулювання та визначено шляхи вирішення практичних проблем організації конспірації функціонування негласних сил оперативних підрозділів.

Ключові слова: конспірація, дезінформація, державна таємниця, оперативні підрозділи, легендування, маскування, оперативно-розшукові заходи.

Подати статтю