ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Практичне застосування штучного інтелекту у кримінальному провадженні

Сторінки: 45-57
Рік: 2019
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 4_2019_PLAKHOTNIK.pdf

Анотація

Штучний інтелект визначається як сукупність наукових методів, теорій та технік, мета яких - відтворити машиною когнітивні здібності людини. Система штучного інтелекту здатна використовувати великі дані, обчислювати, оцінювати, вивчати, робити дедуктивні міркування, абстрактно аналізувати та прогнозувати. Швидкість обробки інформації штучним інтелектом та його ефективність при прийнятті процесуальних рішень створює модель цифрової автоматизації процесуальних рішень.

Метою статті є дослідження застосування штучного інтелекту у судових системах розвинутих держав та аналізі перспектив його використання у кримінальному провадженні України.

Така автоматизація спрощує процедуру прийняття подібних рішень у подібних провадженнях, що, безумовно, підвищує ефективність та спрощує процедуру прийняття процесуальних рішень з погляду процесуальної економії. Сучасні розробки прагнуть, щоб машини виконували складні завдання, які раніше виконувались людьми. У найближчому майбутньому супровідні організаційні заходи з впровадження штучного інтелекту та його нормативно-правового забезпечення в органах державної влади, які пов’язані зі зберіганням великих даних, обробкою інформації на основі математичних алгоритмів та прийняття рішень на основі штучного інтелекту будуть невід'ємною частиною життя нашого суспільства. У судових системах Китаю, Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Франції, Аргентини вже впроваджуються технології штучного інтелекту, які з математичною точністю можуть прогнозувати відсоток вірогідності судового рішення за відповідним алгоритмом та допомагають приймати судові рішення. У найближчому майбутньому шанс використання таких технологій у судах загальної юрисдикції України та у кримінальному провадженні України можна оцінювати як надзвичайно високий, а сфера його застосування не обмежується тільки роботою штучного інтелекту у суді. Також можна говорити про роботу штучного інтелекту у діяльності прокурора та поліції. У роботі розглядається застосування штучного інтелекту у судових системах розвинутих держав та аналіз перспектив його використання у кримінальному провадженні України. Здійснюється огляд таких систем, як: COMPAS (Correctional Offender Management Profiling for Alternative Sanctions) - Сполучені Штати Америки, HART (Harm Assessment Risk Tool) - Велика Британія, Prometea - Аргентина, Compulsory Similar Cases Search and Reporting Mechanism - Китай. Аналізуються переваги систем штучного інтелекту та подається критика їх застосування.

Ключові слова: штучний інтелект, великі дані, цифрова автоматизації процесуальних рішень, математичні алгоритми прийняття процесуальних рішень, COMPAS, HART, Prometea, Compulsory Similar Cases Search and Reporting Mechanism, застосування штучного інтелекту у суді, прокуратурі, поліції.

Подати статтю