ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації у сфері міжнародного студентського обміну

Сторінки: 69-77
Рік: 2019
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 4_2019_CHERNIAK.pdf

Анотація

Одним з важливих чинників розвитку нашої держави є обмін студентами з іншими країнами. Цей вид міжнародного співробітництва не лише сприяє становленню позитивного іміджу України та зміцненню ділових й дружніх відносин з іншими державами, а й справляє вагомий позитивний вплив на розвиток вітчизняної освіти і науки, збагачує державний бюджет через валютні надходження з-за кордону. Але поряд з позитивними результатами міжнародного студентського обміну мають місце і негативні.

Ситуація, що складається у сфері міжнародного студентського обміну, характеризується криміналізацією, стрімким поширенням та активною трансформацією різних схем злочинної діяльності, що також становить загрозу національній безпеці України.

Під час виявлення та досудового розслідування зазначених злочинів виникає низка проблем. Значна частина з них пов’язана із питаннями застосування інституту негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД) та відповідних оперативно-розшукових заходів. Однією з таких дій є виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації, що передбачена ст. 272 КПК України. У практичній реалізації положень цієї статті для викриття та розслідування злочинів у сфері міжнародного студентського обміну виникає низка правових та організаційних питань, що потребують наукового розв’язання.

Мета статті – визначити проблеми виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації     у викритті у досудовому розслідуванні злочинів у сфері міжнародного студентського обміну та запропонувати шляхи їх вирішення.

У результаті дослідження встановлено, що забезпечення ефективності виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації в боротьбі зі злочинами у сфері міжнародного студентського обміну потребує вдосконалення законодавчої та підзаконної нормативно-правової регламентації цього оперативно-розшукового заходу та відповідної негласної слідчої (розшукової) дії.

Організація виконання спеціального завдання в межах протидії злочинам у сфері міжнародного студентського обміну повинна, з одного боку, ґрунтуватися на усталених у теорії та практиці оперативно-розшукової діяльності положеннях, з іншого – враховувати специфіку організованої злочинної діяльності у вказаній сфері.

Урахуванню підлягає конкретний вид злочинного формування, серед яких виокремлюємо: а) транснаціональні злочинні формування, які спеціалізуються на нелегальній міграції; б) транснаціональні злочинні формування, які спеціалізуються на продажу громадян України до інших країн; в) транснаціональні злочинні формування, що спеціалізуються на незаконному позбавленні волі іноземців, котрі прибули в Україну для одержання вищої освіти, вимаганні викупу за їх повернення, їх трудовій та іншій експлуатації; г) транснаціональні злочинні формування, які спеціалізуються на контрабанді предметів та речовин заборонених для вільного обігу, культурних цінностей; ґ) транснаціональні злочинні формування, які мають терористичну спрямованість; д) українські злочинні формування корупційної спрямованості; ж) злочинні формування, сформовані в Україні на етнічній основі за участю іноземних студентів; з) інші злочинні формування, сформовані в Україні за участі іноземних студентів.

Ключові слова: міжнародний студентській обмін, виконання спеціального завдання, оперативне впровадження, злочинна група, злочинна організація.

Подати статтю