ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Функції Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в Україні

Сторінки: 123-129
Рік: 2019
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 4_2019_PONOMAROVA.pdf

Анотація

Під час проведення судової реформи 2016 року було прийнято Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII, а також внесено зміни до процесуального законодавства, що створило правову основу створення нового Верховного Суду  та у його складі Касаційного господарського суду.

Утворений на базі Вищого господарського суду України Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду перейняв на себе основні функції суду касаційної інстанції господарської юрисдикції та організаційно посів місце структурного підрозділу Верховного Суду, який діє в межах єдиної системи взаємодії між касаційними судами та Великою Палатою Верховного Суду.

Оскільки касаційна інстанція у сфері господарського судочинства відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII зазнала змін, зокрема, на сьогодні діє у формі Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, тому в автора виникла необхідність більш детального дослідження виконуваних ним функцій, що і є метою статті.

Автором проведено ґрунтовний аналіз наукових підходів до розуміння сутності поняття «функція». Крім того, у статті розглянуто класифікації функцій касаційної інстанції, наведені вітчизняними вченими, та на їх основі запропоновано власну класифікацію функцій Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. Зокрема, автором обґрунтовано концепцію поділу функцій Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на дві групи: основні та похідні. Основною функцією Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, на думку автора, є функція здійснення правосуддя, яка знаходить свій прояв через функції касаційного та апеляційного перегляду справ.

У свою чергу, до похідних функцій автор статті відносить наступні: 1) нагляду за діяльністю нижчих судів та контролю за дотриманням норм права; 2) забезпечення єдності судової практики; 3) функція тлумачення; 4) правороз’яснювальна функція; 5) аналізу та узагальнення судової практики.

На основі проведеного комплексного аналізу теоретичних напрацювань вітчизняної науки та практичного підходу до визначення функцій автор дійшов висновку про те, що всі функції Касаційного господарського суду тісно пов’язані одна з одною, їм властивий комплексний характер при здійсненні правосуддя.

Ключові слова: Касаційний господарський суд, Верховний Суд, функції, судова реформа.

Подати статтю