ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Особливості ведення переговорів адвокатом в межах примирення на досудовому розслідуванні

Сторінки: 147-153
Рік: 2019
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 4_2019_KOVALCHUK.pdf

Анотація

На сьогоднішній день чинним законодавством України передбачено можливість реалізації права сторін кримінального провадження на примирення. Зокрема, нормами Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України передбачені підстави, учасники, стадійність процесу та наслідки процедури примирення. Тим не менш, найважливішим пунктом досягнення миру між сторонами є безпосередні переговори між потерпілим та підозрюваним або обвинуваченим. Цілком логічним є той факт, що законодавець не встановлює жодних обмежень та не надає рекомендацій щодо ходу даних перемовин.

Метою статті є  визначення основних стадій ведення переговорів з метою примирення підозрюваного та потерпілого на досудовому розслідуванні та окреслення відомих технік ведення переговорів, які можуть бути корисними для адвоката в процесі спілкування між сторонами в межах примирення.

Доводиться, що незамінним учасником переговорів у ході примирення в межах кримінального провадження є адвокат, який не лише зможе надати нормативну оцінку інтересам сторін, але й, ґрунтуючись на власному досвіді та науковій обізнаності, зможе допомогти досягти ефективного результату перемовин. Водночас обґрунтовується необхідність додаткової обізнаності адвоката у сфері ведення переговорів та психології з метою пришвидшення перемовин та налагодження контакту як з кожною зі сторін, так і сторін між собою.

Визначено, що знання класичних  технік комунікації та дослідження нових методик спілкування сприятиме підвищенню рівня ефективності ведення переговорів, і, як наслідок, успішного вирішення конфліктів. Враховуючи, що найчастіше переговори в межах примирення вважаються успішними при задоволенні інтересів всіх сторін, розвиток комунікативних навичок на основі  вищевказаних технік, сприятиме досягненню консенсусу.

Автором статті поставлено за мету окреслення відомих технік ведення переговорів та проаналізувати можливості реалізації теорій у межах кримінальної процесуальної практики, а також ілюстрування причинно-наслідкового зв'язку між навичками адвоката у веденні переговорів та можливими реакціями сторін.

Ключові слова: примирення; адвокат; переговори; техніки переговорів; угода про примирення; звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням сторін.

Подати статтю