ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Поняття практики Європейського суду з прав людини як джерела кримінального процесуального права України

Сторінки: 8-21
Рік: 2020
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"

Анотація

Анотація. Статтю присвячено дослідженню практики Європейського суду з прав людини як джерела кримінального процесуального права України, що є актуальним як для науки кримінального процесу, так і для практики правозастосування.

Метою статті є формулювання поняття практики Європейського суду з прав людини як джерела кримінального процесуального права України.

У роботі обґрунтовано, що практика Європейського суду з прав людини формується з рішень Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини безвідносно до країни, щодо якої їх ухвалено (має політериторіальну юрисдикцію щодо держав-учасниць Конвенції). В статті доведено, що практика Європейського суду з прав людини формується з рішень Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини безвідносно до часу ухвалення, тобто включає рішення, що ухвалені до ратифікації Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Автор вказав на доцільність віднесення до категорії «практика Європейського суду з прав людини» рішень, що набули статусу остаточних. Також у статті зазначено про необхідність включення до обсягу категорії «практика Європейського суду з прав людини» остаточних рішень у справі (по суті справи), що мають постановний характер та містять правову позицію у цій справі. Крім того, в роботі обґрунтовано включення до категорії «практика Європейського суду з прав людини» рішень Європейського суду з прав людини цілком, а не лише викладених у них правових позицій.

За результатами проведеного дослідження під практикою Європейського суду з прав людини як джерела кримінального процесуального права України пропонується розуміти сукупність рішень Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини постановного характеру, ухвалених по суті справи, що набрали чинність та містять правові позиції, які тлумачать чи уточнюють норми Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та стосуються прав і свобод людини та громадянина.

Ключові слова: кримінальний процес, Україна, Європейський суд з прав людини, практика, поняття, обсяг.

Подати статтю