ISSN 2413-5372, Свідоцтво про державну перереєстрацію КВ №25381-15321 ПР від 07.01.2023 р.
Search

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ "ВІСНИК КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА"

Архів номерів

Судово-балістичне дослідження нарізної мисливської вогнепальної зброї в Україні: шляхи вдосконалення нормативного регулювання

Сторінки: 68-80
Рік: 21
Видавець: ТОВ "Правова Єдність"
Скачати файл: 3-4_2021-Petz.pdf

Анотація

Анотація. У статті досліджено сучасний стан та перспективи вдосконалення нормативно-правового регулювання судово-балістичного дослідження нарізної мисливської зброї. Здійснено правовий аналіз нормативно-правової бази з цього питання. У результаті дослідження, на підставі комплексного науково-правового аналізу, виявлено низку проблем теоретичного та практичного характеру щодо нормативно-правового регулювання обігу нарізної мисливської вогнепальної зброї в Україні, котрі, у тому числі, не дозволяють визначити чітку межу між мисливською зброєю, яка дозволена для володіння й зберігання за місцем проживання власника, та іншими видами зброї (бойової, спортивної, багатоцільової, самозахисту тощо), цивільний обіг яких є забороненим або обмеженим в Україні.

Запропоновано комплекс заходів щодо його вдосконалення. Актуалізовано питання відсутності спеціалізованого закону, який контролюватиме це питання, обґрунтовано доречність урегулювання обігу мисливської нарізної вогнепальної зброї на законодавчому рівні. Систематизовано криміналістичні ознаки мисливської вогнепальної зброї та обґрунтовано висновок, що значна кількість зброї, котра реалізується на території України як мисливська зброя, їм не відповідає.

Проведено експериментальну стрільбу, за результатами якої доведено, що окремі зразки зареєстрованої мисливської вогнепальної зброї, призначеної для стрільби пістолетними патронами калібру 9х21 IMI, не забезпечують гарантоване ураження тварин під час полювання через низькі показники купчастості стрільби.

Сформульовано висновок, що чинні державні стандарти, які регламентують вимоги до нарізної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, потребують доопрацювання.

Ключові слова: балістичні властивості вогнепальної зброї, вогнепальна зброя, експлуатаційні характеристики зброї, криміналістичні ознаки вогнепальної зброї, купчастість стрільби, нарізна мисливська зброя, патрони калібру 9х21 IMI, цивільна зброя.

Подати статтю